RŮŽE ŠÍPKOVÁ Rosa canina

3. října 2008 v 6:22
Podzim a šípkové keře patří neodmyslitelně k sobě. Šípková růže je symbolem krásy a mládí. Ve starověkém Řecku a Římě se využívaly květy, listy i kořeny pro výrobu léčivých nápojů. Květy byly přidávány do směsí pro zamilované a lidi toužící po lásce a zdobily slavnostní tabule. Věnce z rozkvetlých šípkových růží visely nad hlavami stolovníků jako symbol mlčenlivosti a opatrnosti. Kořeny šípkové růže se používaly jako lék na pokousání psem.


Šípková růže je souborný název pro více než 60 variet, nejznámější je růže šípková pravá a růže šípková křovištní. Patří do čeledi růžovité. Je to až tři metry vysoký keř, nenáročný na prostředí. Může růst prakticky všude, ale vyhovuje mu slunné a suché stanoviště. Od keře se do stran rozrůstají kořeny, po několika metrech vykouknou na světlo mladé rostlinky a než je stačí okousat zvěř, vyzbrojí se trny a nový keř je na světě. Šípek je nenapravitelný a velmi úspěšný dobyvatel volného prostoru. Jeho větve jsou silně pokryty trním a množstvím opadavých listů, které jsou lichozpeřené, střídavé, elipsovité, na okrajích pilovité. Kvete od května do července bílými, světle až sytě růžovými květy, které krásně a jemně voní. Květy rostou jednotlivě nebo tvoří latu. V září na keři vyrostou stovky červených šípků. Je to souplodí nažek, které vznikly srůstem některých květních a stonkových částí. Šípky sbíráme od konce září do poloviny října. Sušíme je nejlépe v sušičce při teplotě okolo 50 stupňů Celsia. Nevhodné je nejen sušení při vyšší teplotě, ale i sušení na vzduchu. Oboje snižuje množství vitaminu C. Šípkový čaj je léčivý právě pro přítomnost vitaminu C, ale obsahuje i vitaminy skupiny B, vitamin K, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, slizy a pektiny. Pití šípkového čaje zvyšuje imunitu, zlepšuje metabolizmus, přispívá ke správné krvetvorbě, chrání klouby, srdce a cévy. Pomáhá při nespavosti. Pití se doporučuje v zimním období, při výskytu chřipek, čaj mohou pít děti, těhotné i kojící ženy. Protože nemá negativní účinky, doporučuje se i dlouhodobé užívání jako osvěžující nápoj. Velmi pracná je příprava šípkové zavařeniny a džemu, ale k divočině a na slepování lineckého pečiva nemůže byt nic lepšího. Vyrábí se také šípkové víno, je známa šípková zmrzlina. Podnože keře se využívaly při roubování okrasných růží.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 NIKUSAA NIKUSAA | Web | 3. října 2008 v 6:30 | Reagovat

ahoj hlasuj prosim zamna v sonb konkretnejsie za simple plan dakujééém http://emma-h2o-nej.blog.cz/0810/sons-1-1-kolo

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama