JAK SI UŽÍVÁME, KDYŽ JSOU JAHODY

6. června 2009 v 19:50
Jahody mám spojené s dávnými vzpomínkami na dětství u babičky v Ústí nad Labem, když jsme na zahrádce trhali ty největší sladké jahody, krásně zralé a vyhřáté sluníčkem. Babička nám upekla jahodový koláč s čepicí, jak říkávala, a byl to ten nejchutnější koláč mého dětství. K obědu jsme mívali jahodové knedlíky a palačinky s jahodama. Teď je občas vyrábím svým vnukům, nejraději s nimi:










A co si uvařím, to si také sním:


JAHODY:
Z jednoho květu, který měl více pestíků, vzniká souplodí. Jahoda je tedy souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku a chutná neskonale sladce a krásně voní.
Stejně mám ale pocit, že ty jahody, utržené přímo ze záhonu jsou voňavější a chutnější než ty ze supermarketu. Ještě že máme ten tr h, kde si je mohu koupit relativně čerstvé, navíc naše, české...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ChilliJulie ChilliJulie | Web | 6. června 2009 v 20:29 | Reagovat

Tuhle slečnu odněkud znám! :))

2 primula primula | E-mail | Web | 6. června 2009 v 20:36 | Reagovat

Chilli Julie - taky je mně nějak povědomá. Po kom je asi tak šikovná?

3 Lenka Lenka | Web | 8. června 2009 v 7:47 | Reagovat

Libuško, to je ale šikovný pomocníček :) Máš i recept na jahodový koláč s čepicí? U nás jahody teprve začínají, tak bych ho vyzkoušela

4 primula primula | E-mail | Web | 8. června 2009 v 9:11 | Reagovat

Lenka - Suroviny na koláč: 36dkg polohr.mouky, 12dkg cukru, 24dkg másla, 3 žloutky a citr. kůra Je to babiččin recept i s těmi dkg i těch 36 a 24 - Dodržuji to, (myslím, že by se to dalo i zaokrouhlit). Vše se zpracuje, nechá odležet, třeba i přes noc. Těsto se předpeče, poté se naskládají hustě jahody a ušlehanými třemi bílky se překryje.Pod jahody někdy nasypu trochu podrcených piškotů. Peče se do zhnědnutí sněhu. Dobrou chuť.

5 Lenka Lenka | Web | 9. června 2009 v 11:54 | Reagovat

Hmmm, tak to zní fakt úžasně. Takže v podstatě křehké těsto. Mě 36dkg problém nedělá vážím na digi váze :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama