TŘEŠNĚ, TŘEŠINKY

1. června 2009 v 18:32
Waldemar Matuška zpívá krásnou píseň: "Jo, třešně zrály...". To jsem původně psala, dnes musím psát minulý čas: ...zpíval.
Třešně patří k oblíbeným a vyhledávaným druhům ovoce, které dozrává poměrně brzy. Třešně přivezl do Itálie z Malé Asie římský konzul a vojevůdce Lucullus.


Třešně jsou peckovice. Pod pevnou jedlou slupkou je měkká, šťavnatá, sladká dužina, světle až tmavě červené barvy. Uprostřed je dřevnatá pecka. Při zrání jsou plody nejprve zelené, kyselé,
později červenají a sládnou, tak jak se kyseliny mění na ovocné cukry.
Plody obsahují 8O procent vody a ve dvaceti procentech jsou kromě cukrů minerální prvky draslík, železo, měď, hořčík a fosfor. Dále je tam vysoký obsah vápníku, takže konzumace třešní podporuje růst kostí a zubů a pomáhá při parodentóze i artritidě. Přítomný jod zlepšuje problémy se štítnou žlázou. Červená barva plodů je způsobena antokyanem, který stimuluje tvorbu inzulinu, a proto jsou třešně doporučovány diabetikům. Šťáva obsahuje i mnoho vitamínů ze skupiny B, vitamin A, C, E a kyselinu panthotenovou. Třešně mají čistící účinky, podporují tvorbu trávicích enzymů, podporují tvorbu moči, pomáhají nemocným s dnou a od nepaměti se používají jako přírodní prostředek při léčbě revmatických bolestí (doporučuje se jedno denní jídlo nahradit půl kilogramem třešní). Jsou velmi oblíbeným ovocem,
jak k přímé spotřebě, tak k dalšímu zpracování. Třešně, třešinky mám moc ráda...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama