PAPRIKY A ZASE PAPRIKY...

9. září 2009 v 17:22
Nastalo období paprik. Do Evropy je přivezl slavný Kryštov Kolumbus v roce 1493.
Nejprve byly papriky používány jako lék proti revmatismu ve formě sušeného prášku. Paprika jako zelenina se začala nejdříve používat v Maďarsku, Bulharsku a pálivé druhy v Orientě.






Papriková omeleta:
Papriky obsahují minerální látky, beta karoten, bioflavonoidy - význačné antioxidanty, vitaminy skupiny B. vitamin E a především vitamin C.
Doporučená denní dávka vitaminu C je 75mg pro dospělého člověka. 100g paprik obsahuje vitaminu C 150 mg .
Ve 100g pomerančů je 5mg, v jarní cibulce 43mg, stejně jako v grepech. Větší obsah má jen černý rybíz - 150mg).
Vitamin C, což je kyselina askorbová, izoloval v letech 1927 až 1932 právě z paprik profesor Albert Szent Gyorgy a za svůj objev získal Nobelovou cenu za lékařství.



PAPRIKA ROČNÍ Capsicum annuum

Patří do čeledi lilkovitých. Pěstuje se v nejteplejších oblastech naší republiky, což je Jižní Morava. Potřebuje humózní půdu, teplo a vláhu. Plodem je bobule. Neříkáme sice, že jíme paprikové bobule, ale botanicky špatné je, když mluvíme o paprikových luscích, žádné lusky to nejsou.



Vít věnce se dají i z paprik:



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 9. září 2009 v 19:33 | Reagovat

Zajímavý článeček.Zase jsem se něco dozvěděla.Ten paprikový věneček je krásný a tu paprikovou omeletu bych si teda dala

2 primula primula | 10. září 2009 v 8:45 | Reagovat

Blanka - Na internetu je výborné, že si člověk rozšiřuje stále obzory a dovídá se pořád něco nového.

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 10. září 2009 v 14:03 | Reagovat

Vidíš, já vždycky papriky jenom konzumovala a jaká krása se z nich dá udělat, opravdu, díky za internet, člověk se tady pořád dovídá něco nového.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama