ANANÁS, ANANÁÁÁS...

14. března 2010 v 19:33
Tento španělský pokřik jsem slýchala každý den na prohřáté pláži na Mallorce od opáleného chlapce, který nabízel toto lahodné ovoce k osvěžení.




ANANASOVNÍK CHOCHOLATÝ Ananas comosus


Je to nejznámější zástupce čeledi bromeliovité. Pochází ze střední Ameriky a do Evropy byl přivezen výpravou Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje v tropech celého světa pro své chutné plodenství ukončené na vrcholu chvostem (chocholem) pilovitých listů.
Na řezu plodenství vidíme zdřevnatělou, prorůstající zkrácenou lodyhu:




Chutná dužina ananasu je žlutá, šťavnatá, má výtečnou chuť a vůni. Dužina obsahuje 86 procent vody, 13 procent sacharidů a zbytek tvoří vláknina, bílkoviny, tuky a vitaminy skupiny B, vitamin A a C, z minerálů vápník, železo, fosfor a draslík.
Obsahuje také enzym bromelin, který zlepšuje činnost jater, ledvin, slinivky břišní i tenkého a tlustého střeva. Tím napomáhá trávení a snižování nádváhy. Konzumace ananasů je pro nás tedy prospěšná, nejlépe v syrovém stavu.
Pochoutka z plátků plodenství, posypaná přírodním cukrem, zeleným naloženým pepřem a mátou:



Kdo chce, může přidat šlehačku. Jí se hodně vychlazené.


Plodenství se sklízí asi 14 - 21 dní před dozráním, poté se postříká tenkou vrstvičkou vosku, která chrání před hnilobou a plesnivěním. Skladuje se při teplotě 7 -15 stupňů Celsia.
Z ananasovníku se také využívají textilní vlákna. Upravují se macerací, dále se propírají, bělí, češou a slouží na výrobu hedvábí a tylu. Z odpadních hrubých vláken se splétají provazy a sítě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beaute Beaute | Web | 14. března 2010 v 19:47 | Reagovat

Jé ten už jsem fakt dlouho neměla! Asi zítra koupím a zbaštím :)

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 14. března 2010 v 19:55 | Reagovat

Ananas mám taky moc ráda, úplně se mi sbíhají sliny....

3 Papaja Papaja | Web | 17. března 2010 v 21:54 | Reagovat

Ananas miluju :-) Sníme asi dva za týden - příjemné a zdravé zobání pro pracovní dopoledne. Zralý ananas se pozná nejlépe tak, že jakýkoliv z jeho horních listů jde lehce vytrhnout :-D
Ráda bych znala zdroj Tvých srdíčkových nádob :-)))
Měj se fajn
P.

4 Blanka Blanka | Web | 19. března 2010 v 17:48 | Reagovat

Ananas já taky miluju.Je to dobrůtka,kterou nemám moc často,ale zato si ho pěkně vychutnám

5 Marcela Marcela | Web | 19. března 2010 v 18:07 | Reagovat

Ananas bych si dala, kór když ho tu vidím tak pěkně nasevírovaný, mňam!

6 primula primula | 22. března 2010 v 5:24 | Reagovat

Papaja - děkuji za pochvalu. Z těch nádob jsem něco dostala a část je z www.Kulina cz. Zdravím

7 primula primula | 22. března 2010 v 5:27 | Reagovat

Beaute, babi Maňasová, Blanka, Marcela: Mám radost, že máme společné chutě. Teď na jaře obzvláště vyhledáváme něco čerstvého a šťavnatého.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama