LAHODNÉ JÍDLO

12. července 2011 v 20:53



Klamně prostá mallorská kuchyně, stejně jako ostrovní krajina, často skrývá nejneočekávanější překvapení. Restaurace a hospůdky to dokazují:







"Obsah vypadal uspokojivě - kusy bílé ryby, plovoucí v lákavém vývaru z rajčat, vína, olivového oleje, česneku a bylin..." (Peter Kerr Zasněžené pomeranče)






Základem venkovských jídel Mallorky je vepřové maso, zelenina, cibule, česnek a olivový olej. Často se vaří všechno v jednom hrnci. Taková je i sopa malorquines. Je to hustý zeleninový vývar jehož základem je krouhané zelí nebo kapusta, sezonní zelenina s česnekem a olivovým olejem.
..."slovo sopas neznalému člověku naznačí, že si objednává polévku. Jenomže ve skutečnosti se jedná o zkomolené slovo sopes, což je světležlutohnědý chléb mallorského venkova, o němž zjistíme, jak nás ujistil, že byl použit k vyložení dna našich misek. Potom byl přelit vývarem ze zeleniny, rajčat a cibule, a to celé se zvolna nechalo vařit, dokud chléb neabsorboval veškerou tekuinu, takže stále ještě vlhká zelenina zůstala nahoře..." Peter Kerr


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 abunka abunka | 22. července 2011 v 9:06 | Reagovat

...krásné zážitky gurmánské..všechno bych si postupně dala

2 ivanka ivanka | 1. srpna 2011 v 11:29 | Reagovat

souhlsím s abunkou, nádhera,mám na to okamžitě chuť!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama